Bizimle iletişime geçin

Haberler

Ramazanda teravih namazları Mescid-i Nebevi’de kılınabilecek

Sabil News

Yayınlanan

on

Suudi Arabistan yönetimi, ramazan ayında teravih namazlarının Medine’deki Mescid-i Nebevi’de kılınabileceğini duyurdu.

Suudi Arabistan haber ajansı SPA’ya göre, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanı ve Kabe İmamı Şeyh Abdurrahman es-Sudeys, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ramazan ayında uygulanacak programla ilgili açıklamada bulundu.

Program kapsamında, Mescid-i Nebevi’nin teravih namazlarından yarım saat sonra kapatılacağı, sabah namazından 2 saat önce açılacağı, ramazanın son 10 gününde ise mescidin 24 saat açık olacağı ifade edildi.

Ramazan ayında 45 bini Mescid-i Nebevi’nin içinde, 15 bini de batı tarafında yeni yapılan avlularda olmak üzere 60 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği belirtildi.

Geçen yıl ramazan ayında Mekke’deki Haremi Şerif ve Medine’deki Mescid-i Nebevi’de teravih namazlarının cemaatsiz kılınacağı açıklanmıştı.

 

Haberler

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi’nin (TÜRKPA) XI. Genel Kurulu Kırgızistanda düzenlendi

Sabil News

Yayınlanan

on

Yazar

TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, 24 Haziran 2022 tarihinde Kırgız Cumhuriyeti’nin Çolpon-Ata kentinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi’nin (TÜRKPA) XI. Genel Kurulu’na katılarak, davetlilere hitap etti.
Kırgız Cumhuriyeti Jogorku Keneş Başkanı Talant Mamytov’un ev sahipliği yaptığı toplantıya Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Yerlan Koshanov, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahiba Gafarova, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Macaristan Millet Meclisi Başkan Yardımcısı Sandor Lezhak, onur konukları – Özbekistan Âli Meclisi Senato Başkanı Tanzilya Narbayeva ve Türkmenistan Halk Maslakhaty Milli Gengesh Başkan Yardımcısı Kasymguly Babayev iştirak etti.
Genel Sekreter Baghdad Amreyev Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, toplantının teması olan “Parlamento Diplomasisi – Güven ve Ortaklığın Temeli” konusunun, bir yandan kardeşlik bağlarımızı pekiştiren, öte yandan Türk Devletleri arasındaki dayanışmanın uluslararası siyasetteki önemini gösteren bölgesel ve uluslararası düzeyde içinden geçmekte olduğumuz zorlu siyasi koşulları yansıttığını belirtti.
Bu bağlamda, 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen 8. Zirve’nin, Türk işbirliği tarihinde ve Teşkilatın kurumsal gelişim sürecinde birçok nedenden dolayı önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguladı.
Tarihimizde ilk kez Türk devletlerinin, ulusal ve uluslararası sorunların ele alınmasında koordinasyon, işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma için “Türk Dünyası 2040 Vizyon” belgesini ana kılavuz olarak benimseyerek önümüzdeki yirmi yılın ana hedeflerini ve yol haritasını belirlediklerini kaydetti.
Türk Devletleri Teşkilatı Başkanı, Türkmenistan’ın TDT’ye katılımının öneminin altını çizerek, bu genişleme ile yine tarihte ilk kez tüm Türk Devletlerinin tek bir çatı altında toplandığını ifade etti.
Baghdad Amreyev, Üye Devletlerinin güçlü desteği ile Teşkilatın uluslararası arenada görünürlüğü ve itibarı artarken, TürkPA’nın adının Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi olarak değiştirilmesine ilişkin TürkPA onbirinci Genel Kurulunun gündem maddesinin oldukça yerinde bir gelişme olduğunu belirterek, bu adımın, hem Özbekistan’ın hem de Türkmenistan’ın Parlamenterler Asamblesine tam üye olarak katılımını hızlandırması umudunu dile getirdi.
Türk Parlamentoları Genel Kurulunun, parlamenter diplomasinin önemli bir güven ve ortaklık aracı olarak rolünü sağlama yolunda atılmış bir diğer adım olduğuna işaret eden Genel Sekreter Baghdad Amreyev, “Türk Dünyası 2040 Vizyonu”nun yanı sıra hazırlanan beş -yıllık stratejik yol haritalarının, TÜRKPA tarafından gelecekteki çalışmalarında temel alınmasının faydalı olacağını bildirdi.
Toplantının sonunda Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi XI. Genel Kurulunun Çolpon-Ata Deklarasyonu kabul edildi.
Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesinin adının Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi olarak değiştirilmesine ilişkin belgenin imza töreni gerçekleştirildi.
Genel Sekreter, Genel Kurul çerçevesinde Kırgız Cumhuriyeti Jogorku Keneş Başkanı Talant Mamytov, Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Yerlan Koshanov, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahiba Gafarova, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ve Özbekistan Âli Meclisi Senato Başkanı Tanzilya Narbayeva ile görüştü. Taraflar, bu toplantılarda Türk Dünyasının kalkınması için yapılacak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Okumaya devam et

Türk Devletleri Teşkilatı Birinci Politika Planlama İstişareleri İstanbul’da düzenlendi.

Sabil News

Yayınlanan

on

Yazar

Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) Birinci Politika Planlama İstişareleri 24 Haziran 2022 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

T.C.Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde TDT Sekretaryası Merkez Ofisinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Dış Politika, Analiz ve Koordinasyon Genel Müdürü Büyükelçi Murat Lütem’in moderasyonunda düzenlenen toplantıya TDT Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Analiz ve Stratejik Çalışmalar Daire Başkan Vekili Mahur Gasimov, Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Analizi Dairesi Başkan Vekili Amir Sultangozhin, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Aibek Akaev, Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Genel Bilgi ve Analiz Dairesi Başkanı Büyükelçi Farrukh Tursunov ve Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu László Keller katıldı.

Toplantıda Taraflar, küresel stratejik gündem hakkında görüş alışverişinde bulunarak önümüzdeki dönemde gerçekleşmesi öngörülen önemli gelişmelere ilişkin düşüncelerini paylaştılar.  Taraflar ayrıca bölgesel stratejik durum, Avrupa ve Asya’daki siyasi ve ekonomik gelişmeler ile Türk Devletleri Teşkilatı’nın bu bağlamdaki rolünü ele aldılar.

TDT’nın İstanbul’daki 8. Zirvesi’nde kabul edilen “Türk Dünyası 2040 Vizyonuna” atıfta bulunan katılımcılar, bölgesel ve küresel zorlukların üstesinden gelmek için Üye ve Gözlemci Devletler arasında geliştirilmiş ve kurumsallaşmış işbirliği ve dayanışmanın önemini vurguladılar.  Toplantıda, Avrupa, Asya ve ötesindeki güvenlik ve bağlantısallık dahil olmak üzere siyasi ve ekonomik gelişmeler de ele alındı.

Taraflar, bölgesel ve küresel gündemde yer alan öncelikli konuları görüşmek üzere politika planlama istişarelerini Üye ve Gözlemci Devletlerin ilgili makamları arasında düzenli bir mekanizmaya dönüştürme konusunda anlaştılar.

Okumaya devam et

Türk Yatırım Fonu’nun Kuruluşuna ilişkin Çalışma Toplantısı

Sabil News

Yayınlanan

on

Yazar

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Üye Devletlerinin Ekonomi ve Maliye Bakanlıkları ile ilgili Kurumları Üst Düzey Yetkililerinin Türk Yatırım Fonu’nun kurulmasına ilişkin dördüncü toplantısı 17 Mayıs 2022 tarihinde online olarak gerçekleştirildi.
TDT Proje Direktörü Özge Pan’ın moderatörlüğünde ilgili bakanlıkların üst düzey yetkilileri toplantısında uzmanlar, Türk Yatırım Fonu’nu kuran çerçeve Anlaşmanın ayrıntılarını ele alarak, Fonun işlevleri, yetkileri, mali kaynakları, organizasyonu ve operasyonları ile ilgili konular dahil olmak üzere ana unsurları üzerinde mutabık kaldılar.

Okumaya devam et

TREND │ТРЕНД